Risico’s van gehoorbeschadiging: wat moet je doen

Het grootste risico voor het gehoor is lawaai. Na verloop van tijd kan het luisteren naar harde muziek via een hoofdtelefoon en het bezoeken van optredens en clubs uw gehoor beschadigen. In het openbaar vervoer of in het vliegtuig kan het luidruchtig zijn en mensen komen vaak hun muziek opzwepen om dit te compenseren. Veel nieuwe apparaten geven het veilige geluidsniveau weer en waarschuwen als u daarboven gaat. Houd het display in de gaten – het is er niet voor niets. Sommige hoogwaardige ruisonderdrukkende oortjes zoals portofoon oortjes helpen u om te luisteren terwijl u het volume laag houdt.

Tinnitus

Na verloop van tijd kan blootstelling aan hard geluid de kleine haarcellen in het binnenoor beschadigen. Vaak is het in het begin al heel subtiel. Tinnitus is één waarschuwingsteken. Als u naar een optreden gaat, kunt u een geluid in uw oren krijgen. Uw gehoor zou over een paar dagen weer normaal moeten worden, maar het is een teken dat u die haarcellen onder stress heeft gebracht. Als u dat blijft doen, zullen ze minder worden en zullen het gehoorverlies en de oorsuizen blijvend zijn.

Oordopjes dragen

U kunt in-ear oordopjes dragen tijdens optredens – u kunt nog steeds van de muziek genieten of uw vrienden horen, maar ze bieden wel enige bescherming. U kunt vrij goedkope kopen, maar als u een DJ of muzikant bent, kunt u ze op maat laten maken. Oordopjes kunnen helpen op andere lawaaierige plaatsen, zoals grotere bioscopen, bijvoorbeeld, en bij vuurwerkevenementen.

Wattenstaafjes zijn niet bestemd voor je oor

Het andere ding om over na te denken is oorwas. Vaak wordt er misbruik gemaakt van wattenstaafjes, waardoor de was verder naar beneden wordt geduwd en het oordopje wordt beschadigd. Waardoor je oor heel gemakkelijk kan infecteren. Veel mensen denken dat ze bestemd zijn voor je oren, maar dat kan je beter maar niet doen.