Handige gids voor het vinden van een geautoriseerde taxi in Amsterdam

Er zijn tal van vervoersmogelijkheden om Amsterdam en omgeving te bereiken: per fiets, auto of openbaar vervoer en natuurlijk met de taxi. Voor taxi’s in en rondom Amsterdam zijn er verschillende regels die je kunnen helpen bij het identificeren van een geautoriseerde taxi in Amsterdam.

Hoe kun je een taxi herkennen?

Volgens de wet moet elke taxi in Amsterdam beschikken over:

  • een blauwe nummerplaat
  • een tariefkaart zichtbaar van binnen en buiten de taxi
  • een rijbewijs dat zichtbaar en afleesbaar is in de belasting

Waar vind je een taxi?

Taxi’s zijn te vinden bij de taxistandplaatsen in de buurt van toeristische gebieden zoals de Dam, het Leidseplein en het Rembrandtplein. Er zijn 50 officiële rangen in de stad, die te herkennen zijn aan de blauwe borden. Je kunt taxi’s begroeten die over de weg rijden, maar denk eraan dat de taxi niet overal kan of kan stoppen.

Je kunt ook een taxi reserveren via de website van het bedrijf of telefonisch. Voor een Taxi Utrecht – Schiphol kun je  bellen naar het nummer +31 30 207 2144 of via www.uwtaxiutrecht.nl/.

Snelle taxi’s

Niet alle taxi’s mogen op de tram- en busstroken rijden. Alleen taxi’s met een vrijstelling mogen dit doen. Deze vrijstelling moet duidelijk in de voorruit, aan de passagierszijde, worden geplaatst. Het voordeel van taxi’s die gebruik mogen maken van de tram- en busbanen is dat ze sneller op hun bestemming kunnen aankomen dan andere taxi’s. De taxi’s met een vrijstelling mogen de tram- en busstroken gebruiken.

Taxi begroeten

Stoppen is nergens toegestaan langs de tram- en busbaan en op veel plaatsen in het centrum van de stad. Dit betekent dat taxi’s niet altijd kunnen stoppen om je in of uit te laten stappen; het kan zijn dat je kort voor of na je bestemming moet uitstappen.

Lees ook: Wat is de beste aas voor de karpervisserij (beginnersgids)