Link building strategieën VS. tactiek

Er is een groot verschil tussen tactiek en strategie.

  • Strategie = totaalplan.
  • Tactiek = het eigenlijke middel om een doel te bereiken.

Je hebt maar ÉÉN link building strategie nodig: Maak iets “linkwaardigs”. Ik weet dat dat klinkt als hetzelfde advies dat je al een miljoen keer hebt gehoord, maar het is waar.

Dat betekent niet dat je monsterlijke blog berichten of interactieve gidsen moet publiceren zoals anderen je willen doen geloven. Voor sommige bedrijven is het product of de dienst op zich “koppelbaar”.

Dus denk aan je strategie als de motor die je link building nastreeft, en de tactiek als de zuigers die het draaiende houden.

Laten we nu naar de tactiek gaan. (Ja, TACTIEKEN, niet STRATEGIEËN.)

TIP: Maak gebruik van een internetmarketingbureau zoals Seeders om je blog met linkbuilding op te bouwen.

Ongelinkte vermeldingen

Soms noemen mensen jou of jouw bedrijf zonder dat er een link naar je wordt gelegd. Dit gebeurt vaker dan je denkt. Maar wat heeft dit te maken met link building? Met zulke vermeldingen ben je al halverwege naar het verdienen van een link.

Denk er eens over na: Je weet dat de auteur bekend is met jouw bedrijf omdat ze je al genoemd hebben. Je hebt dus het perfecte excuus om je te reiken en ze hopelijk te overtuigen om die vermelding om te zetten in een link.

Link terughalen

Links zijn moeilijk te bouwen. Er zijn geen twee manieren. Maar wist je dat je waarschijnlijk de hele tijd backlinks verliest? Natuurlijk kun je  dit natuurlijke proces tegengaan door een consistente stroom van nieuwe links te bouwen. Echter, het terugwinnen van verloren links is vaak veel gemakkelijker dan het bouwen van nieuwe links vanaf nul. Maar waarom zijn er überhaupt links verloren gegaan?

Hier zijn twee veel voorkomende redenen:

  • De link werd verwijderd van de link pagina;
  • De linkpagina hield op te bestaan.

LET OP. Dit zijn niet de enige twee redenen waarom links verloren kunnen gaan. Links kunnen om andere redenen worden verwijderd. Het is van vitaal belang dat je die redenen begrijpt en er mee omgaat.

Als de link van de linkpagina is verwijderd, is dat waarschijnlijk om een reden gebeurd. Misschien heeft de auteur de inhoud geüpdatet of vernieuwd en is je link als bijproduct van dat proces verwijderd?

Maar hoe zit het met links die verloren gaan omdat de linkpagina niet meer bestaat? Meestal gebeurt dit omdat de auteur ervoor gekozen heeft om de pagina te verwijderen (en je link mee te nemen). Helaas kun je daar niet veel aan doen. Soms worden pagina’s echter per ongeluk verwijderd. Als je vermoedt dat dit het geval is, neem dan contact op met de eigenaar van de site en laat het hem weten. Zij zullen de pagina (en je link) meestal weer herstellen als ze over zo’n probleem leren. Bovendien is dit een nuttig ding om te doen en kan het de katalysator zijn voor een geweldige relatie – een relatie die kan leiden tot meer links verderop in de lijn.

Lees ook: Handige gids voor het vinden van een geautoriseerde taxi in Amsterdam