De voordelen en nadelen van betonnen vloeren

Betonnen platen hebben gediend als de vloer materiaal voor kelders, garages, patio’s en bijgebouwen voor vele jaren, maar beton is nu ook een levensvatbaar materiaal in moderne huizen, waar het kan worden gevonden in gepolijst, geëtst, of gebeitst vorm op de vloeren van een kamer in het huis.

Zoals met alle vloermaterialen, heeft beton een verscheidenheid aan voordelen. Er zijn echter ook een aantal nadelen aan het gebruik van beton op bepaalde plaatsen. Dus voordat u uw vloeren gaat vervangen moet u deze artikel lezen.

De voordelen van betonnen vloeren

Betonnen vloeren zijn duurzaam

“Betonnen vloeren zijn extreem sterk en veerkrachtig en zijn bestand tegen de druk van zeer zwaar materieel, zoals auto’s, vrachtwagens, vorkheftrucks en gestapelde kratten” zegt Beton-Deluxe. Daarom is het zo’n populair materiaal voor de hardwerkende commerciële ruimtes, zoals garages en magazijnen.

Betonnen vloeren zijn makkelijk te onderhouden

“Een betonnen vloer op zijn best houden vereist een minimum aan onderhoud” verteld Beton-Deluxe. Afhankelijk van de intensiteit van het verkeer moet de vloer om de 5 tot 10 maanden worden verzegeld of in de was gezet om de beschermende laag over het oppervlak te behouden. Daarnaast kunt u een neutraal reinigingsmiddel gebruiken om de vloer regelmatig schoon te dweilen. Voor bijzonder hardnekkige vlekken kan een blauwe utiliteitspad worden gebruikt.

Betonnen vloeren zijn heel milieu vriendelijk

in de meeste gevallen bestaat er al een betonnen ondervloer onder een ander vloermateriaal, zowel in de on-grade als in de below-grade locaties. Dat betekent dat het “plaatsen” van een betonnen vloer betekent dat u gewoon moet verwijderen wat er overheen is gelegd. Omdat er geen nieuw materiaal wordt geproduceerd, is er geen sprake van een ecologische voetafdruk of uitputting van grondstoffen.

Betonnen vloeren zijn duurzaam

Een afgedichte en goed onderhouden betonnen vloer kan oneindig lang meegaan. Zelfs in commerciële toepassingen kan beton vele decennia lang onder druk verkeer overleven. Op de lange termijn kan dit u een aanzienlijke besparing opleveren bij het vervangen van een vloer om de paar jaar.

Flexibiliteit in het ontwerp: Wanneer de meeste mensen aan betonnen vloeren denken, denken ze aan lelijke grijze utilitaire oppervlakken met scherpe, hobbelige texturen. Maar de moderne vooruitgang in het mengen en instellen hebben het mogelijk gemaakt ontwerpers om een bijna eindeloze verscheidenheid aan kleur- en textuureffecten te bereiken met dit veelzijdige materiaal.

De nadelen van betonnen vloeren

Betonnen vloeren zijn koud

Een ander nadeel van beton is dat het weinig isolerende waarde heeft. Dat betekent dat op een koude winterochtend het oppervlak van de vloer gekoeld aanvoelt tegen de blote tenen, tenzij het in combinatie met een vloerverwarmingssysteem met stralingsbescherming is geïnstalleerd. De inherente kou van beton kan tot op zekere hoogte worden gecompenseerd door het gebruik van tapijten en het gooien van tapijten.

Betonnen vloeren zijn gevoelig voor vocht

Indien niet goed afgesloten op zowel de boven- als onderzijde, kan beton gemakkelijk door vocht doordringen, vooral wanneer het op kale grond wordt geplaatst. De koele temperatuur van beton kan ook leiden tot condensatie van vocht in vochtige omstandigheden. Als het toch lukt om vloeistof in de poriën van een betonnen vloer te laten doordringen, kan dit leiden tot de groei van schimmel of meeldauw in uw huis. In sommige omgevingen, zult u ook zorgen te maken over het vocht bevriezen en uitbreiden, het kraken van de vloer.