De 3 grootste voordelen van hernieuwbare energie

In de hoofden van de mensen is hernieuwbare energie goed, terwijl fossiele brandstoffen slecht zijn. Maar het plaatje is veel gecompliceerder dan dat.

Voordat we naar de details kijken, moeten we eerst verduidelijken wat hernieuwbare energiebronnen zijn. De lijst ziet er als volgt uit:

  • Zonne-energie
  • Wind
  • Geothermisch
  • Biomassa
  • Waterkracht met gering effect

De meest gebruikte hernieuwbare energiebronnen zijn windenergie en waterkracht – maar het verbruik van zonne-energie en de opwekking van elektriciteit groeit in een snel tempo.

Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. In deze blog belichten we 3 voordelen die voor al deze bronnen gelden.

Voor meer vragen over hernieuwbare energie kun je bij klantenservice enexis terecht.

Laten we eerst eens kijken waarom hernieuwbare energie goed is.

Alternatieve energie zal nooit opraken

Het eerste en belangrijkste voordeel van het gebruik van hernieuwbare energie zit in de naam – het is hernieuwbaar. Dat betekent dat het niet opraakt. Nooit.

Terwijl fossiele brandstoffen over 40-60 jaar opraken, zal de zon altijd schijnen, zal de wind altijd waaien en zal de aarde altijd geothermische energie hebben. Zo niet, dan hebben we grotere problemen dan zonder energie komen te zitten.

En nu we het toch over onze planeet hebben, moeten we ook het tweede voordeel noemen: de milieuvoordelen van hernieuwbare energie.

Voordelen van schone energie: het beschermt het milieu

Waarom is hernieuwbare energie belangrijk? Omdat we maar één planeet hebben waarop we kunnen leven, dus moeten we die zo goed mogelijk beschermen.

Fossiele brandstoffen veroorzaken broeikasgassen en vervuilende stoffen. Meer fossiele brandstoffen gebruiken betekent meer schadelijke gassen, wat meer ademhalingsproblemen en hartproblemen betekent… en de opwarming van de aarde.

Groen gaan is goed voor ons, en goed voor de planeet – dus de gezondheids- en milieuvoordelen van hernieuwbare energie zijn onmiskenbaar.

Geld besparen

Ja, hernieuwbare energie is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee.

Ten eerste hebben installaties voor hernieuwbare energie minder onderhoud nodig. Ten tweede hoeven ze, omdat ze gebruik maken van zon, wind, stoom en biomassa, niet bij te tanken. Ten derde hoeven we niet afhankelijk te zijn van buitenlandse energiebronnen. Als we hernieuwbare energiebronnen gebruiken, zijn we onafhankelijk.

Klinkt geweldig. Maar we moeten niet blind zijn voor de nadelen van hernieuwbare energiebronnen. Als een eerlijk, objectief artikel over hernieuwbare energiebronnen – moeten we ook laten zien wat de problemen met hernieuwbare energie zijn.

Lees ook: Hier zijn 5 redenen waarom je de Nintendo Switch in 2020 zou moeten kopen