Zal het snijden van hout met een diamantschijf pijn doen?

Diamantschijven zijn gemaakt met tanden die zijn gecoat in een sterk koolstofkorrelig mengsel. Deze schijven zijn ontworpen om door materialen te snijden die normale zaagbladen zouden afslijten, waaronder steen, klei, beton en soortgelijke stoffen. Diamantschijven zijn meestal ontworpen voor deze taaie materialen. Proberen om hout te zagen met een diamantschijf 150mm leidt misschien niet tot de beste resultaten.

Diamantschijf

Diamantschijven zijn ontworpen om de meest duurzame zaagbladen te zijn voor de moeilijkste zaagprojecten. Je hoeft je geen zorgen te maken over het beschadigen van het diamantzaagblad zelf. Deze zaagbladen zijn gemaakt om stenen materialen te weerstaan. De zachte vezels van houten platen zullen het blad zelf niet beschadigen. Het gevaar zit hem in de manier waarop het diamantzaagblad het hout zelf behandelt.

Algemeen doel van de diamantschijven

Droge diamantschijven voor algemeen gebruik kunnen voor verschillende materialen worden gebruikt, maar denk er nog eens goed over na voordat je ze gebruikt om hout te zagen. De harde korrel van het diamantblad kan tegel- en metselwerk met rechte lijnen snijden. Wanneer toegepast op hout, echter, zouden de bladen een ruwe snede kunnen creëren, die vezels verscheuren, of zouden het te gemakkelijk kunnen maken om scheve sneden te creëren. In de meeste gevallen is het beter om een traditioneel stalen blad te gebruiken voor hout.

Houtzaagbladen

De hardmetalen zaagbladen zijn speciaal ontworpen voor hout. Deze zijn vergelijkbaar met diamantzaagbladen, maar zijn ontworpen met tanden en coatings die het gemakkelijker maken om hout, met name hardhout, te zagen. Als u een diamantzaagblad wilt gebruiken, zorg er dan voor dat u een hardmetalen versie gebruikt die speciaal voor hout is ontworpen.

Uitzonderingen

Er bestaan enkele uitzonderingen op het gebruik van diamantschijven op planken. Vezelcementplaten worden bijvoorbeeld geleverd in planken en lijken misschien op hout, maar ze zijn eigenlijk gemaakt van cementgebonden materialen. Ga er niet van uit dat de plaatvorm betekent dat hij van hout is gemaakt. Diamantzagen werken goed bij het zagen van vezelcement en soortgelijke materialen voor bouwproducten.

Lees ook: De economische gevolgen van de verhoogde belastingen