Wat te doen tijdens een weekendje weg in Gent

Gent is misschien niet de eerste stad die in gedachten komt als je denkt aan reizen naar Europa, en dat is misschien wel een van de belangrijkste redenen om te gaan. Zonder de massa toeristen die sommige prachtige steden kan overweldigen, is Gent, België, een plek waar je de bezienswaardigheden kunt zien, door de straten kunt dwalen en met de lokale bevolking kunt rondhangen zonder te strijden om de ruimte of afgezet te worden door toeristische trekpleisters.

Reizen naar Gent voelt bijna als het ontdekken van een geheim. De prachtige gotische gebouwen zijn vermengd met straatkunst, café’s aan het water en zelfs een kasteel. Er zijn genoeg leuke dingen te doen in Gent om een heel weekend, zo niet langer, in beslag te nemen. Deze prachtige stad is een van onze favorieten, en we kunnen niet stoppen met het zingen van haar lof.

Bezienswaardigheden Gent

Gentse klokkentoren

Voor het beste uitzicht in de stad, ga je naar het belfort. Het komt niet vaak voor dat je in Europa een 14de-eeuwse klokkentoren vindt waar je een lift kunt nemen in plaats van 300+ trappen op te spannen. Als dat gebeurt, profiteer er dan van.

Het 300 meter hoge Belfort van Gent is een UNESCO-werelderfgoed en een van de top dingen om te zien als je Gent bezoekt. Het werd voltooid in 1380 en was de belangrijkste wachttoren van de middeleeuwse stad. De beiaard kondigde de tijd aan en gaf waarschuwingen.

Op de weg naar boven is er een tentoonstelling over de beroemde drakenweerman van het belfort, die de site bewaakt sinds de bouw van de toren. Er zijn twee eerdere incarnaties van hem in verschillende staten van volledigheid. U ziet ook de reusachtige klok “Roland” en een enorme draaiende trommel die lijkt op het binnenwerk van een muziekdoos, die verantwoordelijk is voor de muziek van de beiaard. Maar de echte attractie is het uitzicht. Het is een van mijn favoriete plekken in Gent.

Het belfort is het midden van de drie torens van de stad en biedt dus een prachtig uitzicht op de Sint-Niklaaskerk en het oude centrum van Gent aan de ene kant en de Sint-Baafskerk aan de andere kant. Als je geïnteresseerd bent in een mooie foto van Sinterklaas zoals op onze foto hierboven, kom dan halverwege de ochtend aan wanneer de zon achter je staat (en hopelijk niet te veel schaduw werpt).

Gravensteen

Een van de topattracties van Gent bevindt zich in het centrum van de stad. Het 12de-eeuwse Gravensteen is onmogelijk te missen. Met een slotgracht en torentjes doemt het imposante bouwwerk op boven de Leie.

Van 1180 tot 1353 was het kasteel de residentie van de graven van Vlaanderen en was het sterk verweven in het politieke gebeuren. Het werd gebouwd door graaf Filips van de Elzas op de plaats van een vroegere vesting. Met zijn kantelen en wapens was het bedoeld om zijn kracht te tonen tegenover de veelvuldige uitdagingen van de hogere klasse.

Na het vertrek van de graven werd het kasteel in Gent gebruikt als hof en als gevangenis. Uiteindelijk werd het een katoenspinnerij, die geleidelijk aan in verval raakte. Na een uitgebreide restauratie beschikt het gravenkasteel over een unieke collectie martelwerktuigen en het merkwaardige harnas, maar het meubilair is over het algemeen schaars.

Een audiogids van 45 minuten geeft iets meer context aan de kamers en het verhaal van het kasteel, maar is veel meer vermaak dan historische informatie (het wordt verwoord door een Belgische komiek). Het poortgebouw, de wallen, de donjon en de stallen staan open voor bezoekers. Net als het belfort biedt het Gravensteen een spectaculair uitzicht vanaf de top.

Lees ook: Top 5 Redenen waarom een Escape Room Game uw volgende uitje zou moeten zijn