Waarom is je lichaamsgewicht op peil houden goed voor je testosteron niveau?

Er zijn veel dingen die invloed hebben op je hormonale systeem, en dus zijn er veel dingen die je kunt doen om je testosteron te verhogen. Echter, geen van hen zijn zo belangrijk als gewoon niet te zwaar zijn.

Voor meer informatie over dit onderwerp, lees dit artikel van Fitness101 over testosteron verhogen.

Een gezond lichaamsgewicht behouden

Lichaamsvet niveaus hebben een sterke en consistente negatieve correlatie met serum testosteron. In gewichtsverlies studies waar testosteron werd gemeten, is er een bijna lineaire associatie tussen de hoeveelheid gewichtsverlies en de toename van testosteron ervaren door proefpersonen. Mensen met meer testosteron hebben ook, niet verrassend, meer spiermassa.

Een deel van de reden hiervoor is dat vetweefsel aromatase produceert, een enzym dat androgenen – inclusief testosteron – omzet in oestrogenen. Oestrogeen, op zijn beurt, vermindert de productie van testosteron via negatieve feedback in de hypothalamus, dus overtollig lichaamsvet heeft de neiging om zowel hoge oestrogeen en lage testosteron te veroorzaken. De testosteron/estrogeen-verhouding is een belangrijke indicator voor de seksuele gezondheid; de afname van zwaarlijvige mannen is misschien wel het belangrijkste mechanisme dat ten grondslag ligt aan het verband tussen zwaarlijvigheid en een slechte seksuele gezondheid bij mannen.

Je eerste prioriteit moet dus het handhaven van een laag percentage lichaamsvet zijn. Op zijn minst zou je lichaamsmassa-index onder de 25 moeten blijven – klik hier voor een BMI-calculator. Voor de meeste mensen is de BMI een perfecte prognose voor het lichaamsvetgehalte.

Als je echter erg gespierd bent, kan je BMI in het bereik van overgewicht komen, ondanks een laag lichaamsvetpercentage. In dat geval moet je eigenlijk je lichaamsvetpercentage berekenen met behulp van een formule voor de lichaamsomtrek (meet je taille en heupen met een meetlint) of gebruik maken van een high-tech methode.

Zelfs als je niet te zwaar bent, zal je testosteron spiegels blijven stijgen, en je oestrogeen spiegels nemen af naarmate je vet verliest binnen het normale bereik. Er is dus een voordeel aan het feit dat je erg mager bent ten opzichte van het feit dat je niet te zwaar bent; het rendement begint echter wel af te nemen. Merk op dat hoewel het mogelijk is om te mager te zijn, dit alleen gebeurt bij zeer lage lichaamsvet percentages, zoals die welke worden bereikt door bodybuilders die zich voorbereiden op een wedstrijd. Als ruwe richtlijn zou je moeten streven naar een platte buik, maar sixpack buikspieren zijn niet nodig.

Als laatste opmerking: het verliezen van lichaamsvet gaat hand in hand met een aantal andere zaken waar ik het in dit artikel over ga hebben. Overtollig lichaamsvet is bijvoorbeeld een belangrijke oorzaak van slaapstoornissen, en je zult de neiging hebben om vet te verliezen als je goed beweegt en eet. Er is ook een tweezijdige relatie tussen lichaamsvet en testosteron, dus alles wat je doet om je testosteronspiegel te verhogen zal je ook helpen om vet te verliezen.

Lees ook: Link building strategieën VS. tactiek