Leuke dingen om te zien en te doen in Porto

Met zijn smalle betegelde gebouwen ingeklemd op de hellingen van de rivier, een prachtige waterkant en tonnen culturele attracties, is Porto een bestemming die je niet wilt missen.

De stad voelt nuchter en heeft meer arbeidersklasse dan Lissabon – en sommigen zeggen dat de mensen er opener en gastvrijer zijn dan in de hoofdstad. Porto is over het algemeen natter en kouder dan het zuiden van Portugal, en ondanks veel herontwikkeling in de afgelopen jaren heeft de stad nog steeds zijn aandeel in de vervaagde gevels, maar deze aspecten geven het ook zijn eigen unieke charme.

Het is een fantastische plek om een paar dagen op reis te gaan naar Portugal, maar het is net zo goed de moeite waard om een bezoek te brengen aan Portugal tijdens een stedentrip. Hier zijn enkele bezienswaardigheden Porto.

Blader door de Livraria Lello boekwinkel

Livraria Lello is misschien wel een van de mooiste boekhandels ter wereld. Het werd geopend in 1906 en is een van de oudste van Portugal. Blijkbaar was J.K. Rowling in de jaren ’90 gewend om deze plek te bezoeken toen ze in Porto woonde als een ESL-leraar. Sommigen zeggen dat deze plek haar inspiratie gaf voor Zweinstein, wat niet helemaal lijkt te kloppen.

De situatie bij Livraria Lello is nu een beetje vreemd: aan de ene kant is het een prachtige boekhandel die Portugese en Engelstalige literatuur, non-fictie en koffietafelboeken verkoopt. Aan de andere kant is het ook een toeristische trekpleister geworden. De entree kost 5 Euro en geeft recht op 10% korting op eventuele boekaankopen.

Tip: de populariteit van de bezienswaardigheid is geëxplodeerd en er kan een lange wachtrij ontstaan in de zomermaanden, in dat geval zijn er genoeg andere dingen te doen die niet hoeven te worden afgewacht!

Rijden met de oude trams

Porto heeft nog veel vintage trams in gebruik, en je hebt hier een betere kans om er een te rijden dan op de overvolle lijnen in Lissabon. Lijn 1 loopt in westelijke richting vanuit het centrum langs de rivier de Douro; het is vrij schilderachtig en geeft gemakkelijk toegang tot de stranden van Foz do Douro. Lijnen 18 en 22 slingeren zich een weg door de oude stad. Alles, van de borden tot de spoorwissels, wordt nog steeds handmatig bediend.

Neem de kabelbaan

Tijdens je reis naar Porto kom je ongetwijfeld terecht in Gaia, de overkant van de rivier waar de meeste havenkelders zich bevinden. Hoewel het geen must-do is gezien de prijs van 5 euro voor een vrij korte rit, zal de Teleférico de Gaia kabelbaan je toch een prachtig uitzicht op de Douro geven en je naar de top van de heuvel brengen die grenst aan de iconische Luis I-brug van Porto.

Overigens geeft je kaartje je ook een gratis wijnproeverij aan de overkant van de gondelbaan.

Lees ook: Top 3 voordelen van raamfolie