Hoe kies je de juiste elektrische aansluiting voor je huis?

Denk je eraan om een nieuw stopcontact aan je huis toe te voegen?

Hier is een 3-stappen proces om er zeker van te zijn dat je het juiste stopcontact voor je huis en je behoeften installeert.

Weet welke uitgangen je nodig hebt

De meeste stopcontacten in je huis zouden een soort ingebouwde beveiliging moeten hebben. En er zijn 2 soorten stopcontacten: GFCI-uitgangen en AFCI-uitgangen.

Maar om te weten of je één of beide nodig hebt, moet je eerst het verschil tussen deze uitgangen kennen.

  • GFCI-uitgangen (aardlekschakelaars) beschermen je tegen elektrocutie. Ze bevatten een kleine stroomonderbreker die struikelt als hij een kortsluiting detecteert.
  • AFCI (arc fault circuit interrupter) stopcontacten helpen je huis te beschermen tegen elektrische branden. Net als de GFCI-uitgangen bevatten de AFCI-uitgangen een kleine stroomonderbreker die struikelt wanneer hij een gevaarlijke vlamboog detecteert – elektrische vlambogen zorgen voor warmte die de isolatie, het inlijsten en andere bouwmaterialen in je huis kan verlichten.

Zoek het juiste schakelmateriaal voor je apparaten en elektronica

Afhankelijk van het type apparaat of elektronisch apparaat dat op het apparaat wordt aangesloten, heb je mogelijk een speciaal stopcontact nodig of wil je een speciaal stopcontact – hierbij wordt de gira schakelmateriaal aanbevolen. Hier zijn enkele voorbeelden van soorten apparaten en elektronica die gebruik maken van speciale stopcontacten.

Grote apparaten
Voor sommige apparaten zijn zware elektrische aansluitingen nodig, zoals:

  • Elektrische drogers
  • Elektrische fornuizen (ovens)

Middelgrote apparaten en elektrisch gereedschap
Sommige middelgrote apparaten en elektrisch gereedschap hebben grotere, 20 ampère stopcontacten nodig. Deze zien eruit als een standaard 15-amp stopcontact, behalve dat de neutrale sleuf horizontaal in plaats van verticaal is.

Smartphones, tablets en andere kleine elektronica
Je kunt ook stopcontacten met ingebouwde USB-aansluitingen krijgen, die handig zijn in de keuken, slaapkamer, woonkamer of ergens anders waar je jouw mobiele telefoon of andere kleine elektronische apparaten zult opladen.

Ken je bestaande bedrading/schakelingen

Ten slotte moet je, voordat je een stopcontact installeert, ervoor zorgen dat je huis het nieuwe stopcontact kan hanteren.

Zorg ervoor dat je de volgende dingen weet:

  • Hoeveel lampen, stopcontacten en apparaten er al op het circuit aanwezig zijn
  • Of je een speciaal circuit nodig hebt voor dit stopcontact
  • Wat de stroomsterkte is van het bestaande circuit
  • Of je huis nu een aarddraad heeft

Lees ook: Het belangrijkste waar je naar moet kijken bij het kopen van een telefoon hoesje