Alles wat je moet weten over infraroodverwarmers

Infrarood ruimteverwarmers zijn een geweldige manier om een ruimte warm te houden terwijl je onderweg bent. Deze verwarmingsmethode kan helpen energie te besparen en toch voldoende warmte te geven aan de meest gebruikte ruimtes.

Dit type verwarming is het meest ideaal voor familiekamers, geïsoleerde garages of open leefruimtes. Van de belangrijkste kenmerken en voordelen tot de beste gebruiks- en onderhoudstips: hier vind je alles wat je moet overwegen voordat je een infraroodverwarming koopt.

Hoe werkt infrarood verwarming? Tips voor gebruik en onderhoud van infraroodverwarmers

Grotere toestellen (1500 watt of meer) moeten aangesloten worden op een 20 ampère stopcontact, of, indien aangesloten op een 15 ampère circuit, moeten ze alleen voor het verwarmingselement dienen. Een verwarmingselement van 1500 watt kan tot 12,5 ampère stroom trekken, waardoor een 15 ampère stroomkring overbelast kan raken als er ook andere lampen en apparaten op zijn aangesloten.

De meeste modellen infraroodverwarmers hebben een koel aanvoelende buitenkant en zijn veilig voor gebruik met jonge kinderen en huisdieren in huis. Hoewel speling niet zo’n probleem is als bij verwarmingselementen met hete spiralen, moet je rommel in de buurt van het verwarmingselement verwijderen om ervoor te zorgen dat de warmte vrij in de kamer kan worden verspreid. Zoals bij alle elektrische verwarmers moet je papieren, kleding, tijdschriften en dergelijke uit de buurt van het verwarmingstoestel houden.

Infraroodverwarmers zijn ontworpen voor ruimteverwarming, zoneverwarming of ruimteverwarming. Hoewel sommige toestellen een groter oppervlak kunnen verwarmen, mag een infrarood verwarming niet als enige verwarmingstoestel in huis worden gebruikt, maar als aanvulling op jouw centrale verwarmingsoven of -systeem.

De voordelen van infraroodverwarmers

Infraroodverwarmers zijn energie-efficiënter dan andere ruimteverwarmers. Ze gebruiken 100 procent van de warmte die ze produceren, waardoor er bijna geen verlies is in warmteoverdracht om warmte te produceren tegen een lage kostprijs. Dit komt omdat infraroodverwarmers, in tegenstelling tot andere bijverwarmingstoestellen, de lucht niet verwarmen, maar in plaats daarvan infraroodstraling uitzenden die enkel de voorwerpen verwarmt die de straling aanraakt. De betrokken fysica is vergelijkbaar met de manier waarop zonlicht objecten verwarmt, wat betekent dat er een natuurlijk gevoel is om verwarmd te worden door de warmte van een infrarood-ruimteverwarmer.

Omdat ze geen grote hoeveelheden lucht verplaatsen, drogen ze de lucht niet buitensporig uit en verplaatsen ze geen stof in vergelijking met verwarmingssystemen met geforceerde lucht. Ze zijn ook aanzienlijk veiliger dan andere soorten ruimteverwarmers, aangezien de verwarmingsspiralen niet ultraheet worden.

Het totale rendement van infraroodverwarmingen hangt echter in grote mate af van hoe het toestel is ontworpen en gebouwd, en hoeveel het wordt gebruikt in coördinatie met andere warmtebronnen in jouw huis.

Lees ook: Sociale & Emotionele Voordelen van TV-kijken