5 Handige tips om een perfecte fietsreis voor te bereiden

Reizen met de fiets stelt je in staat om vrij te genieten van de omgeving, om de wereld rond te reizen met de wind in jouw gezicht over de onbelemmerde wegen. Fietsen is voor mensen die graag in hun eigen tempo gaan, improviseren en zich laten meeslepen.

Elke dag voelen meer en meer mensen zich aangemoedigd om het conventionele vervoer achter zich te laten en hun reis op de fiets te beginnen. Over de hele wereld zijn er talrijke routes die speciaal voor fietsers zijn aangepast.

Maar of je nu Argentinië van noord naar zuid doorkruist of de fietsroutes Brabant ontdekt, elke fietstocht, langer of korter, vergt voorbereiding vooraf. Het voertuig, de zadeltassen en natuurlijk onze fysieke conditie moeten klaar zijn.

Als je erover denkt om het te proberen, let dan op deze tips om een fietstocht voor te bereiden:

Plan jouw reis

Begin een paar weken van tevoren met de voorbereiding van je reis en maak lijsten met alles wat je nodig hebt of moet organiseren. Zorg ervoor dat je ze aanpast aan de bijzonderheden van je tocht, de verwachte weersomstandigheden en de bestemming of route die je hebt gekozen.

Pas de afstand aan jouw niveau aan

Vergeet niet dat reizen niet gaat om het afleggen van een ton kilometers. Bepaal een bestemming op basis van jouw capaciteiten, rijd in jouw eigen tempo en geniet van de ervaring. Dit is het belangrijkste advies om een reis met de fiets voor te bereiden.

Kies jouw fiets zorgvuldig

Kies een fiets die past bij jouw reis en die de volgende accessoires heeft: achteruitkijkspiegel, bagagedrager achter en voor, verlichting… En zorg dat je altijd reserveonderdelen en gereedschap bij de hand hebt voor het geval je onderweg reparaties moet uitvoeren.

Bereid de zadeltassen voor

Wees je ervan bewust dat hoe meer gewicht je meeneemt, hoe meer je onderweg moet meeslepen. Probeer de zadeltassen uit te balanceren met minder gewicht aan de voorkant en meer gewicht aan de achterkant.

Leer de basis over mechanica

Je hoeft geen expert te worden, maar je moet op zijn minst weten hoe je een lekke band moet plakken. Probeer vervolgens bijna dagelijks onderhoud aan de fiets te plegen om de kans op defecten te verkleinen.

Lees ook: Wat zijn de voordelen van het mediterrane dieet?